• Activiteiten/nieuws

  Op deze pagina treft u alle actuele informatie aan, zoals bijeenkomsten, vragen vanuit scholen, informatie vanuit de overheid, etc. Heeft u zelf nieuws dat u geplaatst wilt zien? Mail het dan naar: r.boekhoudt@rocmondriaan.nl!

  Docenten workshop – bèta, techniek en IT voor iedereen

  Wil jij je leerlingen enthousiasmeren voor wiskunde, natuurkunde en techniek? In de workshop ‘bèta, techniek en IT voor iedereen’ gaan we hiermee aan de slag. Hoe motiveer je leerlingen die in eerste instantie niet gemotiveerd lijken? Gebruik je lesmateriaal waar alleen mannelijke techneuten in voorkomen? Hoe geef je complimenten en feedback? We geven tijdens deze workshop concrete handvatten mee om tijdens jouw lessen een grotere groep leerlingen te motiveren voor bèta, techniek en IT. De gratis online workshop op is toegankelijk voor alle leerkrachten binnen het primair en secundair onderwijs. Er is keuze tussen donderdag 10 november 2022, 15.30-17.00 of dinsdag 15 november 2022, 19.00-20.30 uur. Wil jij je aanmelden? Mail naar schoneveld@vhto.nl.

  Vakbeurs Metavak voor leerlingen en docenten (4-6 oktober 2022)


  Van 4 tot en met 6 oktober 2022 vindt de Metavak plaats. Metavak staat voor Metaal vakbeurs en is het vakinhoudelijke event voor de metaalbranche, die plaatsvindt in de Evenementenhal in Gorinchem.
  Bewonder de nieuwste computergestuurde machines, lasrobotica, 3D metaal-printers en meer. Neem kennis van industriële automatisering, CadCam software en meet-en regeltechniek. Leg contact met interessante bedrijven.
  Nieuw dit jaar is dat docenten en studenten alle dagen welkom zijn!
  Aanmelden bij de Metavak en op de dag verzamelen bij de speciale stand op de beurs voor uitleg. Daar vind je ook de Wall of Fame met stageplaatsen of afstudeeropdrachten.

  Bezoek aan de Metavak is kosteloos, maar onderwijsinstellingen moeten zich wel aanmelden via de website www.metavak.nl op de button ‘Bestel tickets’. Zonder aanmelden vooraf is toegang niet mogelijk. De kosten voor transport zijn voor rekening van school.
  Op de website vindt u ook meer informatie over de exposanten en de beurs in het algemeen.

  Startdag STOHA, donderdag 1 september 2022

  Donderdag 1 september jl. vond de startdag van STOHA plaats. We mochten ca. 50 gasten verwelkomen in het Techniekinnovatiehuis van ROC Mondriaan. Er werden vier inspirerende workshops gehouden en tussen de bedrijven door kon ook nog een bezoek gebracht worden aan de TechXpress, een bus van het Grafisch Lyceum Rotterdam. Het thema van de bijeenkomst was: “ervaren, leren en toepassen van de mogelijkheden van VR”. De deelnemers konden drie workshops bijwonen, die steeds een half uur duurden.

  Hieronder vindt u de (links naar de) presentaties van de sprekers:

  Een impressie van de middag (meer foto’s staan onder “Nieuws”):

  Erik Woning van ROC Mondriaan
  Een deelnemer aan de workshop van VRinSchool

  Masterclass voor vmbo-t

  De Masterclass voor vmbo-t staat online bij “bijscholingvmbo”. Het belooft een heel leuke en leerzame dag te worden! Geef je op via deze link: Bijscholing VMBO | Aanbod voor de nieuwe profielen

  Meer meisjes in mbo-techniek

  Van installatie van zonnepanelen tot onderhoud van windmolens: de energietransitie kan niet zonder mbo-vakmensen. Ook de vraag naar zorgtechnici groeit met de dag. Meer technische mbo-vrouwen zijn daarom niet alleen van belang om deze vacatures te vervullen, maar ook om bij te dragen aan de innovatie die we in de techniek nodig hebben. Voor échte doorbraak hebben we divers samengestelde teams nodig die verschillende perspectieven inbrengen en zorgen voor vernieuwing. Daarnaast bieden banen in de techniek kansen voor economische zelfstandigheid van vrouwen. Het aantal vrouwen dat een technische studie op het hbo/wo kiest, is in de afgelopen tien jaar bijna verdubbeld. Het aantal vrouwen dat een technische mbo-opleiding kiest, heeft helaas niet eenzelfde stijging doorgemaakt. Extra inspanningen zijn dan ook noodzakelijk. Binnen de stuurgroep ‘meer meisjes in mbo-techniek’ hebben daarom werkgevers en het onderwijs hun krachten gebundeld om de instroom van vrouwen in technische en IT- opleidingen in het mbo te verhogen en zodoende de genderdiversiteit bij technische beroepen te verbeteren.

  De stuurgroep heeft in de periode 2020 – 2022 gewerkt aan verschillende speerpunten binnen het thema ‘meer meisjes in mbo-techniek’ Zo is er aandacht geweest voor de versterking van de samenwerking met SBB, is het ambassadeursnetwerk voortgezet en is er gewerkt aan de verbinding met STO. In 2020 heeft een landelijke kennisconferentie plaatsgevonden waar de tot dan toe opgedane kennis over het thema is gedeeld. In 2021 en 2022 zijn wegens Covid-19 de kennisconferenties digitaal georganiseerd, in de vorm van vier online roadshows. Een terugkoppeling van deze roadshows is op te vragen via: r.boekhoudt@rocmondriaan.nl.

  Heb je nog vragen over de roadshows, over het project, over VHTO of over iets anders? De contactpersoon, Floor Vink, is bereikbaar via vink@vhto.nl