Bouwsets voor technieklessen van SchoolLab

 
Techniek van eigen bodem voor het onderwijs! Een mooie start van een jaar boordevol mooie technieklessen en -evenementen!   Steeds meer kinderen maken kennis met de techniekprojecten van het Nederlandse SchoolLab:

– tijdens technieklessen op school
– tijdens workshops bij techniekevenementen
– in Techlabs
– en gewoon thuis aan de keukentafel
   

Naast het ontwikkelen van onze eigen bouwpakketjes voor de technieklessen, is AREXX Engineering in Zwolle erkend SBB leerbedrijf voor MBO Smart Technology en afstudeer- en stagebedrijf voor MBO/HBO. 

Zelf leren wij op onze beurt dus van kinderen die techniek net ontdekken en tegelijkertijd van studenten die al voor techniek hebben gekozen. En dat is een hele mooie combi, want hierdoor sluiten onze producten perfect aan bij de belevingswereld van onze jeugd en ons onderwijssysteem.

Verder zijn wij ook beschikbaar voor ontwikkelwerkzaamheden op maat. Zo hebben we vorig jaar o.a. voor Brink Techniek en voor Astron Sterrenwacht een mooie ontwikkelopdracht afgerond.    

Neem gerust contact op voor meer informatie of om samen te kijken naar de invulling van de technieklessen bij u op school: info@arexx.nl of 038-4542028.    

First LEGO League: do. 1 en vr. 2 februari            

De finale voor de regio Zwolle werd dit jaar gehouden op donderdag 1 en vrijdag 2 februari a.s. in het Deltion College in Zwolle. Er was weer volop belangstelling voor dit unieke evenement!
 Al jarenlang is AREXX vaste partner en tijdens het evenement aanwezig met een soldeerworkshop voor de jeugd. Er werd door de jongens en vooral ook meisjes enthousiast en zeer geconcentreerd aan de aangeboden projecten gewerkt. De foto’s spreken voor zich!
Projecten die het altijd goed doen tijdens evenementen maar zeker ook in de klas:
► Radio Wave Scanner
► Mini-Satelliet
► Zonneventilator
 
Natuurlijk ontwikkeld bij ons in Zwolle! Techniek gemaakt voor het Nederlandse onderwijs.  

Meisjes en Techniek? Zeker wel!    
Even iets over onze positieve ervaringen als het gaat om meisjes en techniek. Tijdens onze techniekworkshops en -evenementen in het land is er altijd een groot percentage meisjes onder de deelnemers.

Enthousiast en serieus zijn ze bezig met onze zelf ontworpen bouwsets voor het techniekonderwijs. Met leerzame boekjes/ instructievellen, speciaal voor de Nederlandse technieklessen gemaakt. Fantastisch om te zien!
We horen vaak van ze dat zij het op school aangeboden materiaal niet altijd even uitdagend vinden. Zogenaamd technisch, maar het is niet hun beleving van techniek. Het is meer spelen en het verveelt snel. De meisjes willen met gereedschappen leren omgaan, solderen en met metaal, hout en ander materiaal werken. Zij willen iets maken dat functioneel is of herkenbaar uit de eigen omgeving.
Een technische opleiding heeft de toekomst, deze meisjes snappen het wel!    


Ze zijn er weer: De AREXX Tiny Houses!    
De eerste serie was vorig jaar heel snel “weg”. Inmiddels is er een nieuwe grote voorraad aangemaakt, zodat grote groepen kinderen nu kennis maken met dit erg leuke en leerzame project. 
De Tiny Houses van AREXX, perfect voor de doorlopende techniekleerlijn als het gaat om de energietransitie!
Er zijn drie door AREXX ontwikkelde huizen beschikbaar waar we een toelichting geven op de meterkast, laten zien hoe domotica in onze woning wordt toegepast en uitleggen hoe de energietransitie werkt.
🌞 Het Tiny Tiny House, het kleinste huisje: Van de drie door AREXX ontwikkelde huisjes, is het Tiny Tiny House het kleinste model. Maar de mogelijkheden die het huisje heeft in het onderwijs zijn enorm. Het Tiny Tiny House is geschikt voor diverse onderwijsniveaus en is leverbaar in verschillende uitvoeringen.
Belangrijk onderdeel van het Tiny Tiny House is de meterkast en de kleurcode van de draden in een huisinstallatie. Leerlingen kunnen het huisje bouwen met sneldrogende lijm zoals houtlijm. Het techniekpakket voorziet erin dat er twee printplaten moeten worden gesoldeerd, echter ze zijn ook geassembleerd leverbaar. Het Tiny Tiny House ga je vervolgens voorzien van een lichtinstallatie. Hiermee leer je hoe de elektrische installatie in ons eigen huis eruit kan zien en waar je op moet letten.
Afmetingen:
Lengte  150 mm
Breedte 105 mm
Hoogte 132 mm

Wordt geleverd met uitgebreide docentenhandleiding boordevol interessante theorie om een mooie
techniekles te verzorgen.  
Het Tiny Solar House, de grotere versie: Geschikt voor PO en brugklassen (V)MO en praktijkscholen (bijv. PIE leerlingen). Het plan is hier dat twee leerlingen samen aan het huis werken. Ook hier kunnen de leerlingen het huis zelf bouwen, maar het kan hergebruikt worden.
Belangrijk bij het Tiny Solar House is weer de meterkast, de kleurcode van de draden in een huisinstallatie. Daarbij komt nu domotica, waar de leerlingen door middel van het programmeren met Micro:bit en computer het huis gaan automatiseren. Bij dit huis komt met name automatiseren van verlichting en de opbrengst meten van een zonnepaneel aan de orde.
De leerlingen leggen zelf de bekabeling aan waarbij dezelfde kleurcodering wordt toegepast als in het echt. Ze leren daardoor dat kabels niet willekeurig van kleur zijn, maar dat is voorgeschreven welke kleur je gebruikt bij verschillende huisinstallaties.
Het Tiny House beschikt o.a. over :
– zonnepanelen op het dak
– een schemerlamp
– hoofdverlichting
– een buitenlamp
– en een TV-simulator

Weer een stapje verder om nog meer inzicht te krijgen richting energietransitie.  
  🌞 De All electric simulatiewoning van Brink Techniek in Hattem: Deze woning is ontwikkeld door AREXX en bevat alle onderdelen om de energietransitie tot in de puntjes aan de leerlingen uit te leggen.
Deze woning is inclusief lesmateriaal voor VO en PIE onderwijs.

Het geeft uitleg over en inzicht in:
– LED lampen ten opzichte van de gloeilamp
– Vloerverwarming
– Warmtepomp (verwarmen en koelen)
– Zonneboiler
– Zonnepanelen
– Muurisolatie
– Acculaadsysteem
  Met deze woning kun je alle aspecten van de energietransitie uitleggen en zichtbaar maken op een PC.         Binnenkort komen er weer 1.600 leerlingen uit groep 7 van basisscholen uit de regio naar Zwolle om de fascinerende wereld van de techniek te beleven in het Deltion College. Er is weer een mooi programma voor ze samengesteld, waarbij ze ook aan de slag kunnen met echte techniek en dat betekent dus natuurlijk werken met gereedschap.
  Tijdens het bezoek worden de leerlingen ondergedompeld in de wereld van techniek en krijgen ze rondleidingen langs diverse praktijklokalen van technische opleidingen, waar studenten en docenten vertellen over het vakgebied. Het bouwen van de populaire zonneventilator van AREXX is al jarenlang een vast item tijdens deze week. Dit is echt een leuk project voor in de klas. Het is goed voor de motoriek en stimuleert creativiteit en doorzettingsvermogen. De kinderen kunnen elkaar heel goed helpen, het redt zichzelf. Altijd heel mooi om te zien en heel relaxed voor de docenten. 

De handleiding geeft bovendien uitleg over hoe zonnepanelen werken, een handige mix van theorie en praktijk dus!
 
AREXX Engineering
Nervistraat 16
8013 RS Zwolle
info@arexx.nl
www.arexx.nl
www.schoollab.tech

Redactie: Marjon Roeten