“Energiefabriek” van Ecoplant

Zonnepanelen zijn bijna niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Bijna 3 miljoen huishoudens hebben ze op het dak liggen. Maar innovatie staat niet stil en dus blijft de markt zich ontwikkelen. Een mooi voorbeeld daarvan is de Ecoplant, een met de zon meedraaiende ‘energiefabriek’ met heel veel interessante extra’s.

Het woord ‘plant’ in Ecoplant staat enerzijds voor fabriek (de letterlijke vertaling van het Engelse woord) en anderzijds voor het Nederlandse woord ‘plant’, wat refereert aan de vorm van de Ecoplant. ,,We hebben de Ecoplant gebouwd als een bloem”, legt bedenker Hans Veenemans uit. ,,Met een stevige stengel en de zonnepanelen als bloemblaadjes. En net als een bloem draait de Ecoplant met de zon mee om het maximale uit

De Ecoplant detecteert de opkomende zon en draait vervolgens de zon-richting op, zodat het zoveel mogelijk energie kan opvangen. Dat maakt de Ecoplant tot wel 40 procent efficiënter dan traditionele PV-panelen. Doordat de panelen niet op het dak liggen, maar ‘vrij’ in de lucht hangen, worden ze daarnaast natuurlijk gekoeld. ,,Veel mensen denken dat een hittegolf enorm veel oplevert als je zonnepanelen hebt. Maar als panelen te warm worden, schakelen ze vanzelf uit en stoppen ze met energie opwekken. Daar zal je met de Ecoplant geen last van hebben”, belooft Veenemans.

Afhankelijk van het model heeft de Ecoplant een energiecapaciteit van 1800 kWh tot 4000 kWh per jaar. Het mooie is dat de Ecoplant tot maximaal 42 kWh energie in zijn kolom kan opslaan. Met een zogeheten Energy Base kan de opslag uitgebreid worden tot wel 126 kWh. ,,De Ecoplant is daarmee zoveel meer dan enkel een met de zon meedraaiend zonnepaneel”, zegt Veenemans. ,,En accuopslag is slechts een van de vele extra’s die wij bieden. De Ecoplant is ook een laadpaal voor elektrische auto’s of fietsen. Je kunt hem koppelen aan je bestaande zonnepanelen en die energie opslaan. Maar er is nog meer: je kunt de Ecoplant uitbreiden met licht om bijvoorbeeld je bedrijfspand te verlichten, met beveiligingscamera’s en het werkt ook als wifi-versterker.”

Technische Dienst

Veel briljante ideeën blinken uit in eenvoud en roepen de vraag op: waarom bestaat dit niet al lang? Hoe kwamen ze tot dit plan en wat was er nodig om het te realiseren?

Volgens Veenemans is de Ecoplant geschikt voor scholen, bedrijven, overheden, maar ook bijvoorbeeld op festivals en zelfs voor particuliere woonhuizen. Voor minimaal 6500 euro kan er al een Ecoplant in of op je tuin, wijk, plein of terrein staan. Vier jaar na de oprichting van het bedrijf staan er al ruim 200 exemplaren verspreid over het land. ,,De Ecoplant wordt voor meer dan 70 procent in Nederland gebouwd en is voor 98 procent circulair. Daarnaast vinden we esthetiek heel belangrijk. En ik denk dat dit ook erg helpt in de energietransitie. Je moet hem toch naast je voordeur zetten. We hopen de Ecoplant in te kunnen zetten om de energietransitie voor jong en oud aantrekkelijk te maken.”

Ook in Den Haag kreeg Ecoplant al voet aan de grond. En dat is vooral te danken aan Gera de Graaf en haar man Fred Wiljouw. Zij liepen de Ecoplant letterlijk tegen het lijf op een energievakbeurs. Gera: ,,We waren zo enthousiast dat we dit initiatief naar Den Haag wilden halen. We schreven ons in voor de Energie uit de wijk Challenge, waar verschillende bewonersinitiatieven streden om de titel Haagse Energie Topper 2022. Wij waren een van de winnaars en met subsidie van de gemeente konden we werk maken van dit initiatief.”

Het idee was om tien Ecoplants in Den Haag neer te zetten, maar dat was de gemeente op dit moment nog iets te kostbaar en dus wordt er een begin gemaakt met vier stuks: twee in Leidschenveen en twee in Mariahoeve. Fred: ,,Om inwoners mee te krijgen in de energietransitie en de overstap naar schone energie, is het belangrijk om die zichtbaar te maken. Dat kan heel mooi met de Ecoplant. Ook ontstaat er een sociale ontmoetingsplaats in de wijk waar bewoners van zon en energie kunnen genieten. Buurtbewoners kunnen er bijvoorbeeld hun mobiele telefoon opladen. We willen bewoners op deze manier bewust maken van de mogelijkheden van zonne-energie.”

De eerste Ecoplant is onlangs neergezet bij basisschool Leeuwerikshoeve in Mariahoeve. Dat gebeurde door studenten van diverse technische opleidingen van ROC Mondriaan die met elkaar samenwerken in het Techniek Innovatie Huis. ,,Hier werken studenten aan actuele opdrachten van het bedrijfsleven en andere partners en krijgen daardoor innovatief en eigentijds onderwijs”, vertelt Erik Woning, ‘huisbaas’ van het Mondriaan Techniek Innovatie Huis. ,,De energietransitie is één van de belangrijkste thema’s waar technische mbo-studenten een onmisbare bijdrage aan leveren.’’

Gera: ,,We zijn na de Energie uit de wijk Challenge in contact gekomen met onderwijsinstelling STOHA (Sterk TechniekOnderwijs Haaglanden). Zij zijn inmiddels betrokken bij alle ontwikkelingen in het project. Ook gaan ze in onderwijsmodules samenwerken met Ecoplant. Het is mooi als zij gaandeweg het stokje van ons over kunnen nemen en dat de Ecoplant een onderdeel wordt van het curriculum. Het is belangrijk om de jeugd bij de energietransitie te betrekken en tegelijkertijd de leerlingen van het vmbo iets te bieden waar ze trots op kunnen zijn. De Ecoplant is technisch redelijk behapbaar en dus heel geschikt om beide doelen te bereiken.”

Hans Venemans van Ecoplant
Gera de Graaf en Hans Wiljouw