Girls’ Day bij ROC Mondriaan

Tijdens Girls’ Day openen technische bedrijven èn scholen in Nederland hun deuren om meiden tussen de 10 en 15 jaar kennis laten maken met de wereld van techniek. Onze samenleving heeft enorm veel behoefte aan nieuw techniektalent en deze sector biedt meiden – naast baanzekerheid en een goed salaris – ook volop kansen om zich te ontwikkelen. Toch kiezen maar weinigen voor techniek. Vaak komt dat door een beperkt beeld van de mogelijkheden en het ontbreken van rolmodellen. Daar brengen we met onze school (techniekcampus van ROC Mondriaan) graag verandering in en Girls’ Day is dan natuurlijk de perfecte aanleiding! 

Op 11 april jl. ontving de school voor Technologie en Engineering (T&E) in Delft een grote groep derdejaars leerlingen vmbo-t van het Einstein Lyceum in Hoogvliet. Na een presentatie door docent Dennis Koeman over onze brede technische opleiding engineering in Delft, gingen de meiden in groepjes onder leiding van docenten – èn met hulp van onze eerstejaars studentes Zwaan, Wietske, Trisha, Evelyn, Tea en Suus – praktisch aan de slag.

Bij docent Patrick Vrede konden de leerlingen terecht voor een uitgebreide kennismaking met het vak pneumatiek. Docent Pedro Pereira leerde de meiden solderen en docent Gerie Bosman gaf ze tekenles. 

Ons partnerbedrijf GTM Advanced Structures sponsorde een grote stapel pcb’s waarmee een zogenaamd “looplampje” gemaakt kon worden door er componentjes (o.a. ledlampjes en een weerstandje) op te solderen. Niet alleen de leerlingen, maar ook de docenten van het Einstein Lyceum gingen ermee aan de slag. 
Bij Gerie werden in Onshape hangertjes getekend. Al doende kwamen zo belangrijke basisbeginselen van het digitaal tekenen voorbij. 

De hands-on workshops werden afgewisseld met snackpauzes en een boeiende presentatie “Be a role model” door Niamara van Woggelum, Manager Operations bij GTM Advanced Structures. Niamara vertelde over haar carrièrepad in de techniek en legde uit waarom techniek juist wel iets voor meiden is. 

Met een filmpje van de uitgevoerde pneumatiekopdrachten, een looplampje en een digitale tekening gingen de meiden aan het einde van de ochtend weer naar huis. Het Mondriaan kijkt terug op een zeer gezellig en geslaagd evenement en hoopt natuurlijk dat een aantal van deze meiden straks na jaar vier kiest voor een opleiding in de techniek. Bij het ROC Mondriaan zijn ze in ieder geval van harte welkom!