Graag brengen wij de volgende activiteit onder de aandacht:
Beste IT-docenten en IT-schoolleiders, collega’s,
De LIVE IT-Scholendag op 14 oktober 2022 vindt plaats in Purmerend. Voor wie wil is er een aantrekkelijk ochtend- én middagprogramma! Je kunt uiteraard ook alleen aan de middag deelnemen. Het schoolleidersoverleg is zoals altijd, aan het begin van de middag. Aansluitend zijn er in de 2e ronde workshops, die ook voor schoolleiders interessant zijn. Tussendoor en na afloop is er ruimte om elkaar te spreken.
PROGRAMMA
OCHTEND
Locatie: H20 Esports Campus, Spinnekop 2, 1444GN Purmerend
Esports Experience Tour
LET OP: Alleen als je aangemeld bent. N.B. Leuk om met je collega’s te doen!
Tijdens deze experience tour kom je meer te weten over het heden én de toekomst van esports en gaming. Duik in de wereld van leerlingen en ontdek de mogelijkheden op het gebied van educatie, entertainment en competitie. In de tour neem je, onder begeleiding, deel aan verschillende onderdelen. Je gaat simracen op een virtueel circuit. Je blijft actief tijdens bijvoorbeeld, het darten of penalty schieten bij de Esports Wall. In de Omen Gaming Club speel je Rocket League, FIFA of Fortnite in de PlayStation Area of achter de fantastische pc’s. Tenslotte zet je een VR bril op en waan je je in een andere wereld. Ervaar hoe het is om een echte brandweerman te zijn of ga zwemmen met dolfijnen.
MIDDAG
Locatie: H20 (3e verdieping: PSG Nelson Mandela), Spinnekop 2, 1444GN Purmerend
Lunch
Opening
– 13.00 – 13.15 uur
– Regina de Vries (beleidsadviseur PSG Nelson Mandela; contactpersoon PGP- IT)
– Dick Folkersma (directeur De Dyk, OSG Piter Jelles; voorzitter a.i. IT-Scholengroep)
RONDE 1 (Kies schoolleidersoverleg of 1 van de 5 workshops)
Schoolleidersoverleg
– 13.15 – 14.30 uur
Workshop 1. Vliegen en fotograferen met een drone
– Sjaak Slob (House of Media)
– 13.15 – 16.00 uur
Deze workshop loopt over de hele middag. In groepjes van twee personen leer je vliegen en fotograferen met een drone. Je krijgt ook voorbeelden van toepassingen in de klas. Je hebt wel een smartphone nodig waarop de benodigde aansturingssoftware van de drone geïnstalleerd kan worden. We vliegen met de DJI Tello Edu Drone. Hiervoor kun je in Appstores de Tello app downloaden.
LET OP: Er zijn twee versies. Zie bijlage voor de juiste versie!
Workshop 2. Fake News
– Patricia van Rijswijk (Beeld en Geluid)
– 13.15 – 16.00 uur
Ook deze workshop duurt de hele middag. Maar hoe actueel is dit?! In deze training verkrijg je kennis over de werking van nieuwsmedia, nepnieuws en desinformatie en krijg je handvatten over hoe hiermee om te gaan in de klas. We bespreken wat fake news vooral niet is en we laten het belang zien van het kunnen onderscheiden van serieuze journalistiek versus alternatieve journalistiek. We duiken in de technieken en mechanismen voor manipulatie en laten zien hoe verspreiders van desinformatie hier gebruik van maken om de publieke opinie te beïnvloeden. Tijdens de workshop kruip je in de huid van een trollenleger. Een mooie opdracht om te ervaren hoe gemakkelijk of moeilijk dit gaat en praktisch en inspirerend om mee te nemen voor je lessen.
Workshop 3. Schrijven van een projectopdracht
– Muriel Jansen (BDF Advies)
– 13.15 – 14.30 uur
Neem je projectopdracht mee! Het schrijven van een succesvolle projectopdracht is een skill. Een skill die doorgaans wordt onderschat, maar steeds vaker van docenten wordt verwacht. In ‘de Nieuwe Leerweg’ zijn projectopdrachten (voor een externe opdrachtgever) zelfs verplicht. Hoe pak je dat nou aan? In deze workshop kijken we naar elkaars projectopdrachten. Dit mogen ideeën of half uitgewerkte opdrachten zijn, of opdrachten die je al eens hebt gegeven maar die niet het gewenste effect hadden. Onder begeleiding verbeter je je opdracht of je zet een nieuwe projectopdracht op.
Workshop 4. PSG Nelson Mandela
– Evert Jan van Elk en Toine Rohner (Twaanlab), docenten PGP-IT op Nelson Mandela
– 13.15 – 14.30 uur
We zijn vandaag te gast bij het Nelson Mandela van de Purmerendse ScholenGroep. Nelson Mandela is pilotschool voor de Nieuwe Leerweg. In deze workshop presenteren docenten, samen met leerlingen, hoe zij het PGP-IT vormgeven. Zij delen hun good practices. Maar zij delen ook hun dilemma’s en bespreken graag met jullie hoe je hiermee om kunt gaan. De workshop biedt je dus een kijkje achter de schermen, maar ook een mooie gelegenheid om in contact te komen met IT-collega’s.
Workshop 5. Ontwerpen met een snijplotter en drukken op textiel
– Angel Gelens, vormgever en oud docent D&P (Bureau Kunststof)
– 13.15 – 14.30 uur
Een snijplotter is een machine die teksten, logo’s en ontwerpen kan uitsnijden uit verschillende materialen zoals vinylfolie, flexfolie, papier, stof en karton. Met zo’n uitgesneden sjabloon kun je met behulp van een drukpers textiel bedrukken. In deze workshop laat Angel jullie ervaren hoe dit snel en simpel kan, met een goedkope plotter. Je zoekt of maakt een sjabloon in het software programma en bedrukt vervolgens je eigen tas of shirt! Mooi toe te passen in de lessen. Het kan een onderdeel zijn van projectopdrachten als ‘een (online) campagne’ of ‘het organiseren van een evenement’. De activiteit biedt een oriëntatie op de grafische sector.
RONDE 2. (Kies voor Workshop 6, 7 of 8 tenzij je in ronde 1 voor workshop 1 of 2 hebt gekozen)
Workshop 6. Ontwerpen van een onderwijsprogramma voor De Nieuwe Leerweg
– Carla van den Brandt (BDF Advies)
– 14.45 – 16.00 uur
Wat wil je met een Praktijkgericht Programma (PGP) voor de Nieuwe leerweg? Vul je het PGP-IT smal of breed in? Als een keuzerichting, of als één programma voor al je leerlingen? Kies je uiteindelijk voor PGP-IT of voor PGP-T&T, voor allebei of voor een ander PGP? Via een actieve werkvorm denk je hierover na, krijg je grip op dit vraagstuk en trek je je (voorlopige) conclusies.
Workshop 7. Bredero Mavo Amsterdam: regionale samenwerking met mbo en bedrijfsleven
– Martin Verhoeven (Bredero Mavo) en Muriel Jansen (Open View Consult)
– 14.45 – 16.00 uur
Martin, schoolleider van de Bredero Mavo, vertelt over hun regionale samenwerking met andere vmbo scholen, het mbo en het bedrijfsleven via de ‘Techcampus Amsterdam’. Deelnemende scholen zijn heel verschillend. In de mate waarin ze ‘techniek/ technologie’ aanbieden, maar ook in hun ontwikkeling, bijvoorbeeld op het gebied van de nieuwe leerweg. De Bredero Mavo biedt IT, maar is ook pilotschool voor Techniek en Innovatief Vakmanschap. Hoe ziet de regionale samenwerking eruit? Wat is er leuk en leerzaam aan het proces en wat zijn beren op de weg? Waar staan ze nu en hoe gaan ze verder? Aan de hand van deze aanpak denkt u ook na over uw eigen situatie.
Workshop 8. Podcast maken
– Harry de Lange (House of Media)
– 14.45 – 16.00 uur
Het medium podcast wordt steeds meer gebruikt. Er komen steeds meer podcastluisteraars. Maar hoe maak je een goede podcast? En hoe breng je de podcast bij je publiek? Waar en hoe publiceer je een podcast? In deze workshop ervaar je hoe je in je eigen Podcast Studio een podcast kunt maken en wat je daarvoor nodig hebt. Neem je eigen laptop mee n installeer hierop de gratis software Audacity. Wij zorgen voor leuke jingles, geluidjes, muziek.
BORREL
Evaluatie en afsluiting
– Regina de Vries en Dick Folkersma
– 16.00 – 16.30 uur