Nieuwsbrief SchoolLab

Het einde van een mooi techniekjaar is alweer in zicht!   Deze korte foto-impressies geeft een prachtige terugblik op dit jaar. Steeds meer kinderen maken kennis met de techniekserie van SchoolLab:

– tijdens technieklessen op school
– tijdens workshops bij techniekevenementen in het land
– in techlabs
– en gewoon thuis aan de keukentafel     Naast het ontwikkelen van onze eigen bouwpakketjes voor de technieklessen, is AREXX Engineering in Zwolle erkend SBB leerbedrijf voor MBO Smart Technology en afstudeer- en stagebedrijf voor MBO/HBO. 

Zelf leren wij op onze beurt dus van kinderen die techniek net ontdekken en tegelijkertijd van studenten die al voor techniek hebben gekozen. En dat is een hele mooie combi, want hierdoor sluiten onze producten perfect aan bij de belevingswereld van onze jeugd en ons onderwijssysteem.     Inmiddels wordt er al weer volop gewerkt aan nieuwe spannende producten. Neem gerust contact op voor meer informatie of om samen te kijken naar de invulling van de technieklessen bij u op school: info@arexx.nl of 038-4542028.
Aalt Rens
AREXX Engineering
Erkend leerbedrijf technische opleidingen     Leuke Kerstprojecten voor in de klas!   Laat de kinderen voor de Kerstvakantie nog een leuk techniekproject doen om mee naar huis te nemen!
Ons advies is om alle leerlingen in de klas een eigen techniekproject van SchoolLab te geven in plaats van één heel duur, “technisch” product aan te schaffen voor de hele klas samen. Als iedereen zijn eigen individuele project heeft, bevordert dit de onderlinge samenwerking omdat je met elkaar meedenkt. Daarnaast kan iedereen zijn projectje meenemen naar huis.

Het assortiment van SchoolLab heeft een aantal techniekpakketten die speciaal ontwikkeld zijn om voor de Kerstvakantie met de leerlingen te bouwen. Het zijn trouwens ook hele leuke cadeautjes om aan het eind van het jaar aan je relaties te geven als je een technisch bedrijf hebt.

Onze bouwpakketjes voor de Kerst zijn verkrijgbaar via bol.com
Zoekopdracht: AREXX
  Vrolijk knipperende mini-kerstboom!     Een erg leuk bouwpakket van een grappig mini-kerstboompje met twaalf knipperende, tweekleurige LED’s.

Het boompje is slechts enkele centimeters hoog, maar desondanks een echte blikvanger. Dit bouwpakket is speciaal ontwikkeld voor het STO en PIE onderwijs, waarbij de nadruk ligt op het solderen. Maar natuurlijk kan hij ook worden ingezet in de bovenbouw PO en het VO. De bouwtijd bedraagt ongeveer 30 – 60 minuten, afhankelijk van de mate van soldeerervaring. De leerlingen leren nauwkeurig en volgens een handleiding werken. Daarnaast worden de soldeerskills geoefend en verbeterd, zodat de leerlingen later ook uitgebreidere en complexere elektronica kunnen solderen.

Bekijk het filmpje:
► https://lnkd.in/dYBc8vK   LED’s programmeren met Micro:bit!     Programmeerbare LED snoeren
Programmeerbaar met Micro:bit en Arduino, zoals bijvoorbeeld de LSAPA-106 LED snoer (3 – 5 Volt) met 50 programmeerbare LED-lampjes. De snoeren zijn te koppelen.
► https://lnkd.in/dUJZvdV

Programmeerbare LED Kerstboom
De programmeerbare Kerstboom XMJ-APAS heeft 12 programmeerbare LED’s die op dezelfde manier geprogrammeerd kunnen worden als de LED snoeren.
► https://lnkd.in/dhFn_8y

Hoe fantastisch is het als er straks in de klas een grote kerstboom met LED’s staat die door de leerlingen zelf geprogrammeerd zijn!

Techniek van eigen bodem! Korte lijntjes, maatwerk voor het Nederlandse onderwijs.   Gezellige lichtjes!     Een lichtje doet het altijd goed voor de Kerst:
– De LED tube is programmeerbaar. 
– De LED bulb vul je met een snoer vol kleine LED-jes   Tech event: Dag voor de Radio Amateur     Op 29 oktober jl vond in de IJsselhallen te Zwolle dit unieke tech event plaats!

AREXX had een stand waarop we naast onze populaire techniekpakketten voor onderwijs en hobby, een assortiment gereedschap aanboden. Er kon gekozen worden uit heel veel leuke en leerzame techniekpakketjes die ter plekke op het Jeugdplein ook gesoldeerd en in elkaar gezet konden worden.

Wat werd er weer enthousiast en met veel passie gebouwd. Een succesvolle en inspirerende dag!

Zoveel is er namelijk niet nodig om de jeugd bij techniek te betrekken. Het hoeft al helemaal niet duur te zijn en van ver weg te komen. Een stukje gezond verstand en techniek van eigen bodem doet het gewoon ..   De SMART FACTORY voor het onderwijs     Speciaal voor scholen in het basis- en voortgezet onderwijs heeft AREXX Engineering uit Zwolle een low-cost Smart Factory ontwikkeld.   Het is goed dat kinderen op school al in aanraking komen met industriële automatisering. Dit kan al tijdens het PO – want je kunt niet vroeg genoeg beginnen met techniek op school – als het VO waar de belangrijke profielkeuze plaatsvindt.   Dankzij de eigen ontwikkeling van de besturing van elektronica en software kunnen de leerlingen, d.m.v. de intuïtieve Blockly Software, de Smart Factory zelf programmeren. Dit maakt het mogelijk om leerlingen op een speelse en realistische manier kennis te laten maken met de productie-omgeving van de toekomst.     Een aardige spin off van het project is dat de lopende banden van de Smart Factory doorontwikkeld zijn met een controller, waardoor ze eenvoudig te integreren zijn in een bestaand COBOT systeem. Er zijn al een aantal onderwijsinstellingen in Zwolle die deze low cost lopende band geïntegreerd hebben in hun opleidingssysteem.   Onze Tiny Houses     Met de serie Tiny Houses geef je de leerlingen een kijkje in de meterkast en de domotica in onze huizen.

Ze leggen zelf de bekabeling aan waarbij dezelfde kleurcodering wordt toegepast als in het echt. Ze leren daardoor dat kabels niet willekeurig van kleur zijn, maar dat is voorgeschreven welke kleur je gebruikt bij verschillende huisinstallaties.

Het Tiny House beschikt o.a. over :
– zonnepanelen op het dak
– een schemerlamp
– hoofdverlichting
– een buitenlamp
– en een TV-simulator
  Alles is met Micro:bit programmeerbaar. De leerlingen kunnen daarnaast de electriciteit meten die door de zonnepanelen wordt opgewekt en vervolgens wordt weergegeven op het display van de Micro:bit. De Tiny Houses zijn in verschillende formaten leverbaar.   En voor de allerkleinsten 🙂     Met dit eenvoudige maar superleuke bouwpakketje maken kinderen kennis met de wondere wereld van techniek. Spelenderwijs leren de kinderen een handleiding lezen en instructies volgen.   Weggooien is zonde, toch?   Onze actie “Weggooien is zonde” is een groot succes. Al heel veel spullen hebben een goede en zinvolle bestemming gekregen door heel Nederland.

Want … In ons magazijn hebben we namelijk nog best veel spullen staan, die eerder bijvoorbeeld werden gebruikt in de ontwikkelingsfase van onze producten. Het zijn delen van prototypes die nu aan de kant liggen, maar nog heel goed kunnen worden toegepast in het onderwijs.
  Tijdens technieklessen en in Techlabs leer je ook heel veel van het uit elkaar halen van apparaten of het bestuderen van opengewerkte producten. Natuurlijk kunnen de leerlingen ook iets nieuws proberen te bouwen en kijken of ze het werkend kunnen krijgen. Er zijn namelijk nog best veel interessante onderdelen aanwezig!
  Al deze spullen zijn gratis af te halen. Als ze opgestuurd moeten worden, worden alleen de verzendkosten berekend. Bovenstaande foto is een impressie.   Onze nieuwe folder is uit!   Mail ons (info@arexx.nl) of schrijf je in voor onze nieuwsbrieven via onze websites (www.arexx.nl en www.schoollab.tech).