Online gastlessen METAALTECHNIEK met Jochem Uytdehaage

Hoe mooi is het als jongeren meerdere bedrijven kunnen bezoeken vóórdat ze een mbo-opleiding kiezen?

Om sfeer te proeven en tijdens een rondleiding te horen welke beroepen horen bij wat je ziet. En welke opleiding je daarvoor moet volgen… In november organiseerden wij vier interessante excursies naar mooie technische bedrijven in de regio. De interesse voor Metalent on Tour was zo groot dat helaas niet iedereen mee kon. Daar hebben wij nu wat op bedacht! Samen met hoofdmeester Jochem Uytdehaage (Olympisch Kampioen schaatsen) van OnlineGastles organiseren wij op 19 en 26 januari 2023 twee unieke online gastlessen bij gerenommeerde technische bedrijven in de regio. Deze bedrijven openen virtueel hun deuren om te laten zien hoe mooi (en leuk!) werken in de techniek is. Jochem gaat vanuit de studio in gesprek met een medewerker van het bedrijf. Ook de live kijkers kunnen -via Jochem- online vragen stellen aan de medewerker van het bedrijf.

Wanneer is welke les?

Les 1: Precisietechniek
Donderdag 19 januari 09:30 (circa 30 minuten)
In deze les gaat hoofdmeester Jochem in gesprek met een expert en een oud-leerling van het bedrijf Boers & Co over precisietechniek (ook wel: verspanen). Wat houdt deze techniek in en wat kun je ermee maken? 

Les 2: Superjachtbouw
Donderdag 26 januari 09:30 (circa 30 minuten)
In deze les gaat hoofdmeester Jochem in gesprek met een medewerker van het bedrijf Oceanco over de verschillende metaalbewerkende beroepen om samen een superjacht te bouwen. Welke opleidingen moet je volgen om in de precisietechniek of superjachtbouw te werken? Deze vragen én meer zullen beantwoord worden.

Technische opleidingen en beroepsrichtingen Onze opleidingen zijn onder te verdelen in grofweg vier beroepsrichtingen: Metaaltechniek (constructie-, plaatwerk- en lastechniek), Precisietechniek (verspanen), Mechatronica en Service & Onderhoud (S&O). Omdat wij een aantal grote superjachtbouwers onder onze leerbedrijven hebben, met een voor jongeren zeer tot de verbeelding sprekend product, nemen wij de speciale beroepsrichting Superjachtbouw (vanaf september 2023) ook op in de gastlessen.

Voor wie zijn deze gastlessen interessant? 

De gastlessen zijn met name bedoeld voor derde- en vierdejaars leerlingen van vmbo-scholen die binnenkort een vervolgopleiding gaan kiezen. Uiteraard zijn ook andere geïnteresseerden voor (een opleiding in de) techniek van harte uitgenodigd om mee te kijken.  Hoe eerder jongeren een idee hebben van wat er allemaal mogelijk is qua opleidingen, functies en (leer)bedrijven, hoe gerichter ze hun vervolgopleiding kiezen en hoe hoger het slagingspercentage aan het einde van die vervolgopleiding is. 

Wat kost me dit? 

Slechts tweemaal een half uur van je tijd, verder zijn er géén kosten aan verbonden. Deze online gastlessen worden georganiseerd en gefinancierd door Metalent en Sterk Techniekonderwijs (STO) ter promotie van de metaalsector. Ze vallen onder het kopje Loopbaanoriëntatie en –begeleiding (LOB), de begeleiding en activiteiten waarmee uw school jongeren ondersteunt bij het maken van loopbaankeuzes.

Hoe kan ik meekijken? 

Na aanmelding ontvang je van Online Gastles een link naar YouTube. Met de link kun je kijken, luisteren en ook live vragen stellen. Meedoen is makkelijk, het installeren van programma’s is niet nodig. Deelnemen en vragen stellen kan anoniem, je komt nooit in beeld. Lukt het je niet om er live bij te zijn? Geen probleem, de links werken óók als terugkijk-link, dus meld je ook in dat geval gewoon aan.